Mondwater Top10? – Beste mondspoeling | Goed of Slecht?

Beste mondwater Top10? Alles over mondspoelingen met of zonder alcohol, fluoride en chloorhexidine.

Alle ingrediënten in mondwaters uitgelicht!

Alle mondwater ingrediënten in de schijnwerpers van A t/m Z

ingredienten mondwater

 

Actieve zuurstof ✓✓✓✓ 

Actieve zuurstof (sodium chlorite) in mondwaters is zéér populair vanwege de verbluffende resultaten. Sinds kort is zuurstofspoeling ook in Nederland te verkrijgen onder OxyFresh. Omdat bacteriën (die een slechte adem veroorzaken) niet kunnen voortleven in een zuurstofrijke omgeving, is spoelen met zuurstofmoleculen de perfecte oplossing. OxyFresh is het enige mondwater ter wereld dat een slechte adem en een droge mond bestrijdt, zónder daarbij je mondflora of tandglazuur aan te tasten. Actieve zuurstof van Oxyd8 komt voort uit sodium chlorite. Er zijn de laatste jaren veel fabrikanten die tevergeefs proberen met chlorinedioxide de effectieve gestabiliseerde formule van OxyFresh te evenaren.

 

Alcohol x

Alcohol in mondwaters wordt gebruikt voor het dragen van andere bestanddelen én is antibacterieel. De meeste tandartsen raden hun patiënten mondwater zónder alcohol aan. Alcoholische mondwater heeft vervelende gevolgen en kan zelfs mondkanker veroorzaken. Hier kun je meer lezen over mondwaters met alcohol en waarom je ze beter kunt vermijden.

 

Aloë Vera ✓✓✓

Uit een studie in Azië is gebleken dat aloë vera wondhelende eigenschappen heeft en helpt tegen ontstoken tandvlees. Aloë vera stimuleert het lichaam collageen aan te maken. Collageen versnelt het herstelproces en zorgt ervoor dat tandvleesproblemen niet meer kunnen bijdragen aan een slechte adem. Aloë vera helpt eveneens tegen lichen planus, een zere keel en mondzweren. Vind je onder andere terug in de tandpasta van OxyFresh, één van de beste tandpasta’s dat verkrijgbaar is op de Europese markt.

 

Ammonium glycyrrhizate 

Ammonium glycyrrhizate wordt gewonnen uit zoethout. Het voorkomt een droge mond door de speekselstimulerende invloeden. Bacteriën die aan de basis liggen van slechte adem worden uitgeschakeld door de invloed van speeksel. Ammonium glycyrrhizate is een veilig en zéér effectief bestanddeel en kun je vinden in Oxyd8 Plus mondwater.

 

Ammoniumhydroxide

Alkalische stof. Bijna alle mondwaters hebben een te lage ph waarde waardoor zuren de kop opsteken. Ammoniumhydroxide reguleert de ph waarde en maakt het mondwater minder zuur.

 

Benzalkonium chloride

Benzalkoniumchloride is een desinfecterend, chemisch houdbaarheidsmiddel. Uit onderzoek blijkt dat 10% van de Amerikaanse bevolking allergisch is voor benzalkoniumchloride. Je ziet BKC voornamelijk terug in neusdruppels en reinigingsmiddelen. Er is een groeiend aantal verdenkingen dat BKC een verband heeft met huidproblemen en astma. Een aantal fabrikanten is er mee gestopt BKC toe te voegen om hun klanten beter te dienen.

 

Carboxymethylcellulose

Zie cellulose gum

 

Cellulose Gum

Cellulose gum is een populaire naam voor carboxymethylcellulose. CMC wordt gewonnen uit bomen en planten en dan met name uit de katoenplant. Fabrikanten gebruiken CMC omdat het als geen ander water kan mengen met andere bestanddelen van mondspoelingen. Het lichaam kan cellulose gum niet afbreken en wordt daarom direct afgevoerd. Cellulose gum is een veilige stof en heeft geen nadelige effecten voor de gezondheid. Voor een overzicht van de beste mondspoelingen klik hier.

 

Cetylpyridinium chloride

Cetylpyridiniumchloride spoeling wordt met name ingezet als mondwater tegen tandvleesontsteking en is geschikt voor dagelijks gebruik. CPC doodt álle bacteriën in de mond en is daarom zinvol als je last hebt van flinke mondinfecties. CPC vertoont vrijwel nooit bijwerkingen. Lees hier of je mondwaters met cetylpiridinium chloride wél of niet moet gebruiken bij aften of ontstekingen.

 

Chlorinedioxide 

Chlorinedioxide en dan met name sodium chlorite is een absolute must als je op zoek bent naar de beste ingrediënten in mondspoelingen. Chlorinedioxide is minder effectief dan sodium chlorite (OxyFresh), maar beide stoffen zorgen voor een afscheiding van zuurstofmoleculen op het moment dat het terecht komt in de mond. Het neutraliseert slechte ademlucht door stinkende gassen en aminozuren in substraat te oxideren. Vroeger werd CIO2 onder andere gebruikt voor het zuiveren van drinkwater. Sodium chlorite is een zéér effectief en veilig bestanddeel, hetgeen je terug vindt in de formule van Oxyfresh, Oxyd8, Oxyd8 Plus en Periotherapy.

 

Chloorhexidine x

Chloorhexidine is een middel tegen mondinfecties en tandvleesontsteking, maar pas op! Wordt vaak als een antibiotica spoeling voorgeschreven door tandartsen. Chloorhexidine kan vervelende bijwerkingen hebben waaronder mondzweren, zwarte tanden en een harige tong. Je kunt het maar beter alléén gebruiken wanneer je een infectie hebt en liever niet langer dan een aantal dagen. Periotherapy is een goede vervanger voor chloorhexidine. Lees hier alles over waarom je mondwater met chloorhexidine beter kunt vermijden.

 

Chlorofyl ✓✓

Chlorofyl is bladgroen en is supergezond. Het bevat anti-oxidanten en zorgt voor een bacterieremmende werking. Chlorofyl neutraliseert ingeademde vervuilde lucht, zoals bijvoorbeeld rooklucht.

 

Citroenzuur (citric acid)

Belangrijk voor de juiste ph waarde van het product. Wordt ook gebruikt om zink te kunnen dragen en zorgt voor wittere tanden. Let wel op dat er dan ook natriumbicarbonaat in zit. Dit zorgt ervoor dat de spoeling niet te zuur wordt en de boven 5,5 blijft. Onder de 5,5 lost tandglazuur op.

 

Ethyleenoxyde

Schuimer. Is een oppervlakte actieve stof. Zie poloxamer.

 

Fluoride 

Spoelmiddelen met fluoride worden door de meeste specialisten aangeraden, omdat ze goed zouden zijn tegen cariës en het tandglazuur sterker maken. Echter wordt fluoride door andere specialisten betiteld als giftig. Lees hier waarom mondwater met fluoride goed, maar misschien ook slecht voor je kan zijn.

 

Glycerine (glycerol)

Glycerine is een bevochtigingsmiddel en wordt gewonnen uit plantaardige olie óf uit dierlijke vetten. In CB12 is glycerine plantaardig. Jammergenoeg wordt de exacte herkomst niet altijd duidelijk vermeld. Als de voorkeur uitgaat naar een diervrije mondwater dan wordt aangeraden de fabrikant te contacteren. Glycerol houdt vocht vast in mondwaters en voorkomt uitdroging. Tevens voorkomt het uitdroging in de mond. Er wordt door sommige onderzoekers beweerd dat glycerol niet goed voor je is, echter zijn hiervoor geen harde wetenschappelijke feiten aangetoond. Welke mondwaters zijn dan wel goed?

 

Glucose oxidase

Honing scheidt zuurstof af op het moment dat het in verbinding komt met speeksel. Dit heet ook wel glucose oxidase. Actieve zuurstof schakelt de meeste bacteriën uit die verantwoordelijk zijn voor slechte adem en tandvleesontstekingen. Nadeel: Honing bevat suiker. Suikers worden door bacteriën omgezet in zuur en kunnen tanden aantasten. Beter is het daarom om te kiezen voor actieve zuurstofspoelingen zónder honing, zoals OxyFresh.

 

Groene thee ✓✓✓

Groene thee extract is antibacterieel en geurneutraliserend. Uit een onderzoek komt naar voren dat groene thee zelfs meer bacteriën doodt dan kauwgom, smints en parsley seed oil capsules. Groene thee heeft niet alleen een helende werking op ontstoken, pijnlijk en bloedend tandvlees maar vermindert óók de kans op mondkanker. Je vindt groene thee terug in Oxyd8 Plus mondwater.

 

Hydroxyethil cellulose

Schuimer of bindmiddel dat wordt gewonnen uit cellulose.

 

Kaliumchloride (KCI)

Kaliumchloride is kaliumzout gewonnen uit sylviet. Kaliumchloride wordt niet alleen gebruikt in mondwaters voor een verlenging van de houdbaarheid (houdt vocht vast) maar wordt óók gebruikt ter versterking van de smaak. Kaliumchloride is een stof dat op zichzelf al in het lichaam voorkomt en de hartslag dirigeert. Teveel, maar ook te weinig kaliumchloride kan een hartslagversnelling óf een te trage hartslag veroorzaken. Is in principe veilig maar gelieve niet inslikken. Wil je graag weten welke mondwaters 100% veilig voor je zijn en tóch goed werken tegen bacteriën klik dan hier.

 

Kaliumsorbaat

Zie potassiumsorbaat

 

Lactoferrine 

Een ontstekingsremmend eiwit dat wordt gewonnen uit koemelk. De enzymen in dit eiwit remmen ziekteverwekkers in de mondholte. Veilige stof.

 

Lysozyme 

Komt uit kippeneiwit en heeft een bacterieremmende eigenschap. Vind je onder andere terug in de foam van Orabrush.

 

Magnesiumsulfaat

Ph neutralisator. De meeste mondwaters zijn erg zuur. Bij een te lage ph waarde kan tandglazuur worden aangetast.

 

Menthol, munt of eucalyptus 

Menthol, munt of eucalyptus hebben naar verluid geen bewezen effect op de remming bacteriën, maar zorgen wél voor een prettige smaak. Pepermuntolie is daarentegen wél antibacterieel, deze vind je terug in Oxyfresh, Oxyd8 en Periotherapy.

 

Methylparabeen

Parabenen zijn goedkope houdbaarheidsmiddelen, die onder andere worden gebruikt in mondwaters. Parabenen zouden volgens sommige critici allergische reacties veroorzaken en zelfs bijdragen aan de vorming van borstkanker. Lees hier het hele verhaal over parabenen.

 

Natriumbicarbonaat 

Natriumbicarbonaat heet ook wel zuiveringszout of bakingsoda. Zout is voornamelijk in staat tanden witter te maken en stinkende ademgeur om te zetten in niet stinkende ademgeur. Daarnaast neutraliseert het de zuurgraad waardoor zuren niet de mogelijkheid krijgen tanden aan te tasten. Werkt het beste in combinatie met zink en is in deze effectieve samenstelling terug te vinden in Oxyd8 en Oxyd8 Plus en Periotherapy. Meer over natriumbicarbonaat in mondverzorgingsproducten vind je hier.

 

Natriumhydroxyde

Zie sodium hydroxide

 

PEG12 , Polysorbaat20 (kokosolie), PEG40 

PEG staat voor polyethyleenglycol. PEG is een veilige stof dat onder andere wordt gewonnen uit de ricinusplant en kokosolie. Het kan olie mengen met water en is daarom een essentieel onderdeel in mondwaters. Zonder PEG12 en PEG20 zou de formule van Oxyd8 Plus een stuk minder effectief zijn. Lees hier meer over polyethyleenglycol.

 

Poloxamer 407

Poloxamer 407 (ook wel ethyleen oxyde of propyleen oxide) wordt toegepast in mondwaters om de substantie bijeen te houden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je spoelmiddelen die poloxamer bevatten beter niet kunt inslikken vanwege potentiële bijwerkingen zoals een niervergiftiging. Welke spoelmiddelen kun je dan beter wél gebruiken? Lees hier het overzicht.

 

Polyvinylpyrrolidon (PVP)

Polyvinylpyrrolidon kan zich mengen met water én alcohol. Het wordt gebruikt in mondwaters als bindmiddel en/of stabilisator. PVP is veilig en wordt direct door het lichaam weer afgebroken. Echter kun je mondwaters met alcohol beter vermijden, kijk hier voor de beste spoelmiddelen zónder bijwerkingen.

 

Potassium sorbaat 

Potassium sorbaat (kaliumsorbaat) is kaliumzout gewonnen uit sorbinezuur. Potassiumsorbaat wordt gebruikt in mondspoelingen voor een langere houdbaarheid en omdat het schimmelwerende eigenschappen heeft.

 

Propyleen glycol

Propyleen glycol is glycerine gecombineerd met ethanol. Het wordt in mondwaters gebruikt als bindmiddel en als bevochtigingsmiddel. Omdat propyleen glycol goedkoper is dan glycerine wordt het steeds vaker toegepast in spoelmiddelen. Er zijn gevallen bekend waarbij propyleen glycol niet alleen allergische reacties veroorzaakte zoals netelroos en eczeem, maar óók misselijkheid en darmproblemen teweegbracht. PG wordt ook toegepast in antivriesmiddelen, remvloeistof en verf. Voor de beste spoelingen zonder bijwerkingen kijk hier.

 

Saccharine (sodium saccharine) x

Saccharine is een kunstmatige zoetmaker en wordt met name gebruikt in light-producten omdat het direct door de nieren wordt uitgescheiden en niet wordt opgenomen in het lichaam. Tóch wordt saccharine decennia lang bekritiseerd vanwege mogelijke vervelende bijwerkingen. Lees hier alles over saccharine.

 

Sodium bicarbonaat 

Ook wel natriumbicarbinaat of zout en zorgt voor een juiste balans van de ph waarde. De PH waarde moet zó uitgebalanceerd zijn dat zuren geen kans krijgen tanden en tandvlees aan te tasten of een slechte adem te veroorzaken. Met sodium bicarbonaat kun je niet alleen de pH waarde neutraliseren, het neutraliseert ook stinkende ademgeur en maakt tanden witter. Lees hier alles over natriumbicarbonaat in mondwater.

 

Sodium Citrate

Sodium citraat (of natriumcitraat) wordt gewonnen uit citroenzuur. Het zorgt niet alleen voor het neutraliseren van de ph waarde, maar versterkt tevens de werking van anti-oxidanten.

 

Sodium Hydroxide

(natrium hydroxide) (caustische soda)
Sodium hydroxide verhoogt de pH waarde wordt daarom gebruikt om mondwater minder zuur te maken. Een te hoge zuurgraad is namelijk slecht voor je tanden. Natriumhydroxide wordt eveneens gebruikt tegen uitdroging van spoelingen.

 

Sodium benzoate 

Sodium benzoate is een natuurlijk biologisch bestanddeel, gewonnen uit appels, prunes, cranberries en cinnamon. Het zorgt ervoor dat anäerobe bacteriën worden afgebroken en zodoende geen schade meer kunnen aanrichten aan tanden en tandvlees. Sodium benzoate is niet alleen toegevoegd aan de krachtige formules van Oxyd8, Oxyd8 Plus en Periotherapy, het wordt tevens gebruikt in sommige antibiotica om bacteriële groei tegen te gaan. Géén bijwerkingen. Voor een lijst met de beste spoelingen kijk hier.

 

Sodium Lauryl Sulfaat x

Sodium Lauryl sulfaat is een goedkoop schuimmiddel dat de indruk wekt de mond sterk te reinigen, echter is SLS een erg agressieve stof, dat onder meer wordt toegediend in schoonmaakmiddelen en ontvettingsproducten voor auto’s en garagevloeren. De stof is dusdanig sterk dat je er mondzweren en aften van kunt krijgen. Lees hier waarom je mondwaters met sodium lauryl sulfaat beter kunt laten staan.

 

Sodium lauroyl sarcosinaat  

Sodium lauroyl sarcosinaat wordt gewonnen uit sarcosine, oftewel kokosolie. Het is een natuurlijk aminozuur dat wordt gevonden in ieder levend organisme. Sodium lauroyl sarcosinaat wordt gebruikt als een natuurlijke schuimopwekker, maar heeft verder geen bacteriewerende eigenschappen. Het is niet giftig en het heeft geen bijwerkingen. Gelieve niet verwarren met sodium lauryl sulfaat.

 

Sorbitol ✓✓

Sorbitol wordt voornamelijk gewonnen uit boomvruchten en fruit en wordt niet alleen gebruikt ter voorkoming van uitdroging (een tegen een droge mond), maar ook om de smaak van mondwater zoeter te maken. Sorbitol is zoet maar bevat geen suiker en wordt daarom graag gebruikt in lightproducten. Hier lees je alle weetjes over sorbitol.

 

Sucralose

Sucralose is een kunstmatige zoetstof en ongeveer 600 keer zoeter dan gewone suiker. Door suiker te chloreren ontstaat sucralose. Is in principe veilig hoewel het bij dieren schadelijk kan zijn.

 

Tea tree olie ✓✓✓

Tea tree olie werkt tegen schimmels, virussen en bacteriën in de mond. Daarnaast werkt tea tree olie tevens goed tegen keelpijn of terugkerende keelontstekingen. Keelpijn of keelontstekingen zorgt in veel gevallen voor slechte adem, omdat bloed en dode mondcellen door bacteriën worden gebruikt voor het uitstoten van stinkende gassen. Uit een onderzoek van een Universiteit in Australië is naar voren gekomen dat zelfs een kleine hoeveelheid tea tree olie de grootste veroorzakers van slechte adem uitschakelt, namelijk de bacteriën prevotella en fusobacterium. Tea tree olie heeft dezelfde antibacteriële kracht als chloorhexidine (antibiotica spoeling tegen infecties). Echter wordt tea tree olie meer gewaardeerd omdat chloorhexidine spoelingen vervelende gevolgen heeft voor tanden en slijmvliezen. Je vindt deze wonderolie terug in Oxyd8 Plus en Periotherapy.

 

Tetrasodium edta 

EDTA staat voor ethyleendiaminetetra azijnzuur. Tetrasodium is een bindmiddel maar wordt voornamelijk gebruikt om de negatieve invloeden van metalen (die in water kunnen zitten) te blokkeren. Metaal kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat antibacteriële stoffen niet goed hun werk kunnen doen. EDTA houdt tevens zuurgraad op peil. EDTA is veilig en wordt meestal toegepast in concentraties van 2% of minder. Voor de top10 meest veilige mondwaters kijk hier.

 

Triclosan x

Triclosan is een sterke bacteriedodende stof. Vanwege zijn krachtige schimmelwerende eigenschappen wordt het veelal toegepast in desinfectiemiddelen. Ook zorgt triclosan voor een langere houdbaarheid. Helaas zijn er bij een langdurig gebruik van triclosanspoelingen mogelijke bijwerkingen geconstateerd zoals mondkanker, een ontregelde hormoonhuishouding en resistentievorming tegen antibiotica. Lees meer over triclosan in mondwaters op deze pagina.

 

Tween

Schuimer. Oppervlakte actieve stof. Een oppervlakteactieve stof zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten goed blijven werken op het moment dat ze in de mond terecht komen. daarnaast is een oppervlakteactieve stof meestal een schuimer

 

Vitamine c 

Noemt men ook wel ascorbinezuur, is een antioxidant.

 

Waterstofperoxide x

Waterstofperoxide reageert niet alleen met de pigmenten in je tanden (maakt witter), het doodt óók alle bacteriën die zich bevinden in je mond. Daarom is het spoelen met waterstofperoxide alleen geschikt voor personen die last hebben van ontstoken tandvlees of mond- en keelinfecties. Helaas geeft waterstofperoxide (na gebruik van langer dan een week) een vieze smaak in de mond en kun je er gevoelige tanden, een zwarte tong en tongblaasjes van krijgen. Het gerucht dat waterstofperoxide kankerverwekkend zou zijn, is nooit aangetoond. Voor een lijst met de beste mondwaters klik hier.

 

Xylitol ✓✓

Xylitol is een natuurlijke zoetstof en zit onder meer in groente en fruit. Deze zoetmaker heeft een frisse smaak en is goed voor tanden en kiezen. Bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandbederf kunnen door xylitol niet hechten aan tanden en tandvlees. Xylitol helpt tegen tandplak, bevat weinig calorieën en heeft gezondsheidsbevorderende eigenschappen. (Xylitol is tevens een bevochtigingsmiddel waardoor het een droge mond voorkomt). Xylitol vind je terug in het mondwater van OxyFresh.

 

Zink ✓✓✓✓

Zink is een zéér krachtig wapen tegen slechte adem en gaatjes. Zinklactaat is niet alleen in staat bacteriën af te breken, het absorbeert en neutraliseert óók vieze ademlucht. Je vindt deze werkzame stof terug in OxyFresh , Oxyd8 Plus en Periotherapy. Periotherapy bevat de formule ZinkRX. ZinkRX is werkt genezend tegen ontstoken, gevoelig en beschadigd tandvlees. Oók is zink is goed voor je gebit, zolang het niet wordt gecombineerd met triclosan of chloorhexidine. Een minimaal zinkniveau in de mond is noodzakelijk voor de smaakpapillen om goed te kunnen proeven en smaken van elkaar te kunnen onderscheiden. Meer over zink in mondspoeling lees je hier

 

Samenvatting

Tegen bacteriën

– Actieve zuurstof (Oxyd8)
– Tea tree olie (zelfde anti bacteriële kracht als chloorhexidine)
– Cetylpyridinechloride (zwakker dan CHX
en waterstofperoxide) verkleurde tanden
– Chloorhexidine (verkleurde tanden) anti biotica spoeling. (Medicijn)
– Waterstofperoxide (vooral tegen infecties)
– Essentiële oliën (met name pepermuntolie)
– Triclosan ( alternatief voor cpc en chx)
– Kokosolie
– Eucalyptus ( meer cosmetisch )
– baking soda (gevolgen voor tandglazuur)
– Alcohol (ethanol) ook oplosmiddel
– Chlorofyl
– Potassium sorbaat (houdbaarheid en schimmelwerend)
– Lactoferrine (ontstekingsremmend eiwit)
– Lysozyme (bacterieremmend kippeneitwit)
– tetra potassium pyrophosphate (zorgt ervoor dat tandplak zich niet kan hechten)
– tetrasodium pyrophosphate
– Aloë vera
– Groene thee
– Sodium benzoate – natuurlijke anti bacteriële stof
– Xylitol ( tandplak, slechte adem, biofilm op de tong en gaatjes)
– Zink (ook smaakverbetering)
– Magnesium ( activeert enzymen)
– Peg20 uit kokosnotenolie
(zelfde PEG20
(- polysorbaat20 )
(- polyoxyethyleen )
(- sorbitaan monolauraat )
(- sorbitaan monolauraat )

 

Tegen Geur

– Actieve zuurstof (Oxyd8)
– Chlorinedioxide (acidified sodium chlorite) net zoveel plaquereductie als CHX
– Zink of zinkgluconaat (
– Natriumbicarbonaat (oral care agent)
– Zouten en metaalzouten zetten geur om in niet geuren
– Waterstofperoxide (ook tegen bacteriën? )
– Sodium chlorite (oral care agent, oxygenating agent)
– Aloë vera
– Groene thee
– Tea tree olie

Oppervlakte actieve stoffen ( tandplak oplossend en behouden kracht in mondholte
Schuimer

 

Anionische oppervlakte actieve stoffen

– wateroplosbare zouten
– kokosnotenolie
– natrium lauryl sulfaat
– Natrium kalium zout

 

Niet ionische stoffen

– ethyleenoxyde (schuimer) (bindmiddel)
– polyoxyethyleen
– propyleenoxyde ( bindmiddel, schuimer)
– poloxamer (bindmiddel)
– Ricinusolie (peg)
– Hydroxyethil cellulose (schuimer)
– Sodium Lauryl Sulfaat. Detergent, oppervlakte actief reinigingsmiddel, droge mond, verhoogt zuurgraad en kans op mondzweren. Schuimer.
– Sodium lauryl sarcosinaat, schuimopwekker. Geen antibacteriële eigenschap.
– Tween (schuimer)

 

Hulpstoffen

– Alcohol (oplosmiddel) dragen van menthol en eucalyptus
– Propyleenglycol ( helpt middelen in elkaar op te lossen) smaakt bitter
– Glycerine (oplosmiddel) smaakt bitter
– Cellulose gum (watermenger) ( thickening afent)
– Polyethyleenglycol (olie met water menger)
– Sodium Benzoate is een conserveermiddel
– Peg40 castor olie surfactant emulsifying agent, oplosmiddel voor etherische oliën in water)
– Polysorbate 20 (oplosmiddel en emulgator)
– Tetrasodium edta – draagt andere stoffen. Puur hulpstof
– Citroenzuur (voor het dragen van zink)
– Polyvinylpyrrolidon (bindmiddel)

(Propyleenglycol en glycerine vind je vaak samen in mondwaters, anders behalen ze niet dezelfde resultaten)

 

Sterkte tanden tegen gaatjes

– Fluoride
– Sodium fluoride
– Xylitol vernietigt ‘strep mutans’ gaatjesveroorzakers. (Tegen tandbederf)

 

Tegen uitdroging (droge mond) (humectant)

– OxyFresh (sodium chlorite)
– Ammonium glycyrrhizate stimuleert de speekselvloed
– Xylitol (bevochtigingsmiddel)
– Glycerine (glycerol) vochtversterkend (kan bitter zijn)
– Kaliumchloride (houdt vocht vast en versterkt smaak)
– PEG12 (polyethyleenglycol) effectief tegen droge mond
– Lemon- lime (speekselstimulerende smaakstof)
– Sorbitol (alcohol uit suiker) ( zorgt voor niet brandende of vervelende smaak)
– Polysorbaat20
– Propyleenglycol (niet aanbevolen)

 

Houdbaarheid

– Alcohol
– Parabenen (en antibacterieel)
– Vitamine C. Ascorbinezuur ( anti oxidant)
– Sodium benzoate (preservative)
– Natrium benzoaat
– Potassium sorbaat (ook antibacterieel)

 

Witte tanden

– Peroxide ( pijnlijke tanden) pijnlijk tandvlees
– Citroenzuur
– Natriumbicarbonaat

 

Smaakstoffen

– accesulfaat
– Aspartaam
– Pepermunt ( ook antibacterieel) pepermuntolie
– Menthol (cooling agent)
– Saccharine (droogt uit,
– Eucalyptus
– Ammonium Glycyrrhizate
– Sorbitol
– Sucralose
– Xylitol
– Aroma
– Alcohol maskeert de vieze smaak van thymol
– Sucralose (kunstmatige zoetstof)

 

ph neutraliserend

– Natriumbicarbonaat (ook antibacterieel, whitener, geurvanger)
– Citroenzuur
– Sodium citrate – alkalizen sodium bicarbonaat (versterkt anti oxydanten, uit citroenzuur)
– Natriumhydroxyde (zoutzuur) verhoogt de ph waarde (bijtend voor slijmvliezen)
– Kaliumcarbonaat
– Ammoniumhydroxyde
– Magnesiumsulfaat
– Tetrasodium EDTA (ph waarde en bindmiddel)

 

Kleurstoffen

– CL
– Caramel (Kunstmatige kleurstoffen zorgen voor verkleurde tanden)

 

Tegen gevoelige tanden

– Kaliumzouten

Tandvleesverzorgend

– (Aloë Vera) Aloë Barbadensis Leaf Juice
– Foliumzuur (Oxyfresh dental relief gel)
– allantoine
– panthenol
– Vitamine C
– Zeezout
– plantenextracten zoals arnica, mirre, salie, kamille en aloë vera