Mondwater Top10? – Beste mondspoeling | Goed of Slecht?

Beste mondwater Top10? Alles over mondspoelingen met of zonder alcohol, fluoride en chloorhexidine.

Mondwaters met cetylpyridinium chloride | CPC goed of slecht?

cetylpyridinium chloride

Cetylpyriniumchloride goed of slecht?

Omdat mondwater met alcohol vanwege bijwerkingen als tandverkleuring, een brandende mond en zelfs mondkanker in opspraak is gekomen, voegen sommige fabrikanten in plaats van alcohol, het bestanddeel cetylpyridiniumchloride toe.

 

Antibacterieel

Cetylpyridinium chloride heeft als eigenschap zich vast te hechten aan ziektekiemen om ze vervolgens uit te schakelen, zodat schadelijke bacteriën zich niet meer kunnen ophopen. Wanneer cetylpyridinum wordt gecombineerd met oliën zou deze combinatie volgens onderzoeken 12 uur lang moeten werken.

 

Vordelen van cetylpyridiniumchloride

 

  • CPC bestrijdt schimmels en zowel de gramnegatieve als de grampositieve bacteriën
  • CPC heeft een vergelijkbare antibacteriële kracht als chloorhexidine maar is veel vriendelijker voor de mondweefsels
  • CPC is in staat om de giftige zuren die worden uitgestoten door bacteriën onschadelijk te maken.
  • CPC is door officiële instanties betiteld als een veilig en effectief antibacterieel middel. in concentraties van 0.045% en 0,1%.
  • CPC werkt goed in combinatie met zuurstof. Deze combinatie is te vinden in het spoelmiddel van Periotherapy.

 

Bijwerkingen

Van alle spoelmiddelen tegen tandvleesontstekingen blijkt CPC als een van de enige effectieve mondwaters zelden tot geen bijwerkingen te vertonen.

Er zijn door de jaren heen enkele meldingen bekend van tandaanslag, tongaanslag en aften. Dit is echter verwaarloosbaar. En mocht je er allergisch voor zijn dan is het onderbreken van de behandeling voldoende om van de klachten af te komen. De aanslag kan eenvoudig worden weggepoetst met een korrelige tandpasta.

 

Beste mondwater

Ben je op zoek naar mondwaters die goed zijn voor de tanden bekijk dan onze samengestelde Top10 van beste mondspoelingen hier.