Mondwater Top10? – Beste mondspoeling | Goed of Slecht?

Beste mondwater Top10? Alles over mondspoelingen met of zonder alcohol, fluoride en chloorhexidine.

Saccharine in mondwaters | goed of slecht voor je?

sodium saccharineSodium saccharine goed of slecht?

De enige reden waarom sodium saccharine in mondwaters wordt gebruikt is voor het creëren van een een prettigere smaak. Hoewel het niet bijtend of agressief is, kan het mogelijkerwijs problemen opleveren. Op deze pagina omschrijven de mogelijke voor- en nadelen van saccharine in mondwaters. Voor een top10 overzicht met beste mondwaters kun je naar deze pagina navigeren.

bittere smaakMogelijke nadelen van saccharine in mondwaters

Saccharine kan mogelijkerwijs een aantal lichamelijke reacties teweegbrengen, uitgaande van wat sommige onderzoekers beweren. Hieronder beschrijven we ze.

 

Bittere smaak in de mond

Wanneer saccharine wordt afgebroken in de mond, komt er een gas vrij waarvan je een bittere smaak kunt krijgen.

 

Hormonale reactie schildklier

Voor mensen die lijden aan diabetes is het raadzaam saccharinevrije producten te nemen. Onderzoekers verdenken sodium saccharine ervan een hormonale reactie teweeg te brengen waarbij de alvleesklier insuline produceert. Insuline is nodig voor het transporteren van suiker door het lichaam. Wanneer de alvleesklier saccharine verwart in plaats suiker, kan de afwezigheid van echte suiker in het bloed de transportatie onmogelijk maken met als gevolg een hoger risico op het ontwikkelen van diabetische symptomen.

 

Allergische reacties

Saccharine kan eveneens verantwoordelijk zijn voor allergische reacties bij volwassenen en kinderen die snel gevoelig zijn voor sulfonamiden (antibiotica, sumatriptan etc.) Moeilijk ademen, hoofdpijn, huiduitslag en plotselinge diarree zijn een aantal symptomen van het hebben van een saccharine allergie.

 

Dikker worden en relatie tot kanker

Saccharine is een kunstmatige vervanger voor suiker en wordt toegepast in mondwaters om de smaak zoeter te krijgen. Saccharine is 200 tot 600 keer zoeter dan suiker en omdat het 0 calorieën bevat wordt het vaak toegepast in light-producten. Volgens sommige kenners wordt saccharine direct uitgescheiden door de nieren en dus niet opgenomen in het lichaam. In andere onderzoeken (met ratten) is overigens aangetoond dat je van saccharine wel degelijk dikker kunt worden. Ondanks dat saccharine vroeger in opspraak kwam als zijnde kankerverwekkend, is het inmiddels aangetoond dat je er geen kanker van kunt krijgen. Bij dieren is het overigens wel aangetoond.

 

Problemen tijdens de zwangerschap?

Sommige wetenschappers beweren dat je van saccharine niet alleen geïrriteerde mondslijmvliezen en een droge mond oploopt, maar dat het eveneens problemen met zich mee kan brengen tijdens de zwangerschap. Volgens onderzoekers kun je saccharine tijdens de zwangerschap dus maar beter vermijden. Saccharine kan namelijk de placenta binnendringen en achterblijven in de fetal tissue, hetgeen slecht is voor het (ongeboren) kind.

 

Beste mondwater top10

Wil je een effectieve mondspoeling met 100% onschadelijke ingrediënten kijk dan hier naar onze top10 overzicht van beste (veilige) spoelmiddelen.