Mondwater Top10? – Beste mondspoeling | Goed of Slecht?

Beste mondwater Top10? Alles over mondspoelingen met of zonder alcohol, fluoride en chloorhexidine.

Is mondwater goed of slecht? | Wel of niet gebruiken?

mondwater goed of slechtIs mondwater goed of slecht?

Onder de duizenden soorten mondspoelmiddelen zijn er slechts een handjevol mondwaters die écht goed zijn. In de meeste mondwaters zitten twijfelachtige ingrediënten die schade aan kunnen brengen aan de gezondheid van je mond. Waarin zit het verschil? Dat kun je hieronder lezen. Voor een overzicht van de beste 10 mondwaters kun je hier een kijkje nemen.

Mondwaters met sodium chlorite helpen meestal goed!

Mondwaters met sodium chlorite helpen meestal goed!

Goede mondspoelingen

Goede mondwaters bevatten in ieder geval zink en sodium chlorite (een gepatenteerde formule samengesteld uit chlorinedioxide). Spoelen met deze ingrediënten zorgt voor een frisse adem, gezond tandvlees en een zuurstofrijke, gehydrateerde mond. Deze combinatie vind je alléén terug in o.a. Oxyd8 Plus en Periotherapy.

 

 

Slechte mondspoelingen

Slechte mondwaters zijn te zuur en bevatten meestal alcohol, chloorhexidine, peroxide, hexetidine, sodium lauryl sulfaat, parabenen, saccharine, kleurstoffen en triclosan. Deze mondspoelingen voelen fris aan, maar bezorgen je na verloop van tijd niet alleen een nóg slechtere adem, je kunt er óók verkleurde tanden, schimmels en een brandende mond van oplopen.

 

Verschillende spoelwaters

Er zijn verschillende spoelmiddelen voor verschillende aandoeningen. We maken hieronder een onderscheid tussen mondspoelingen tegen slechte adem, ontstoken tandvlees (infecties), cariës en een droge mond.

 

oxyd8Slechte adem

Mondwaters tegen slechte adem bevatten bij voorkeur zuurstof. Anäerobe bacteriën namelijk zijn dé motoren achter de productie van stinkende ademgeur en kunnen alleen overleven in droge, beschutte, zuurstofloze en speekselontbrekende gebieden zoals de keel- en neusholte, maar óók tussen het tandvlees en de tongpapillen. Door te spoelen met actieve zuurstof vernietig je alleen de bacteriën die slechte adem veroorzaken, zonder daarbij de mondweefsels te beschadigen. Zuurstof vind je terug in Oxyd8 en Oxyd8 Plus.

 

Ontstoken tandvlees

Als je ontstoken, bloedend of gevoelig tandvlees hebt dan kun je het beste een mondwater gebruiken met tea tree olie, vitamine c, aloë vera, zink, natriumbicarbonaat en actieve zuurstof. Deze stoffen hebben een helende en antibacteriële werking. Zink in combinatie met zuurstof werkt net zo krachtig tegen bacteriën als chloorhexidine. PerioTherapy bevat zowel zuurstof als ZinkRX en is daarom één van de beste middelen tegen pijnlijk tandvlees. Chloorhexidine kan echter bijwerkingen hebben en kun je beter niet langer dan een aantal dagen gebruiken. Meer over PerioTherapy lees je hier.

 

Droge mond

Mondspoelmiddelen tegen een droge mond bevatten bij voorkeur sodium chlorite, ammonium glycyrrhizate, xylitol en plantaardige glycerine. Deze samenstelling voorkomt uitdroging en stimuleert de speekselklieren. Al deze ingrediënten vind je in Oxyd8 Plus. Oxyd8 Plus is daarom één van de meest gewaardeerde wapens tegen een droge mond.

 

oxyd8 tandpastaCariës

Wanneer je snel last hebt van gaatjes dan wordt vaak een fluoridespoeling aangeraden. Echter heeft dit niet altijd effect wanneer je reeds met een fluoridetandpasta poetst. Teveel fluoride kan overigens resulteren in fluorose. Een mondwater met fluor is dan overbodig. Een goede tandpasta met zuurstof en fluoride die je mond niet uitdroogt is Oxyd8 toothgel.