Mondwater Top10? – Beste mondspoeling | Goed of Slecht?

Beste mondwater Top10? Alles over mondspoelingen met of zonder alcohol, fluoride en chloorhexidine.

Mondwater goed voor tanden? | Top3 tegen gaatjes!

Wat zijn de beste mondwaters voor tanden?

mondwater goed voor tandenHoewel fabrikanten anders beweren zijn er slechts een handjevol mondwaters die écht goed voor je tanden zijn. Omdat veel mondspoelingen vanwege alcohol, chloorhexidine of een te hoge zuurgraad schadelijk zijn voor het gebit, hebben we een Top3 samengesteld van de beste mondspoelingen voor tanden.

 

 

De 3 beste mondwaters voor je tanden:

1. OxyFresh mondwater.
beste mondwater1OxyFresh mondwater is één van de meest tandvriendelijke spoelingen ter wereld. Tandglazuur blijft alléén in optimale conditie, wanneer het zich begeeft in een niet zure mondholte met voldoende zuurstof en speekseltoevoer. Poets je tanden daarom eerst met de fluoridegel van OxyFresh en creëer vervolgens een zuurstofrijke en vochtige mond, door te spoelen met OxyFresh mondwater. OxyFresh mondwater is één van de beste spoelingen ter wereld, omdat het géén schadelijke ingrediënten bevat en toch een omgeving creëert waarbij tandglazuur remineraliseert en bacteriën afsterven. Meer info over OxyFresh vind je hier.

 

mondspoeling goed voor tanden2. Oxyd8 
Oxyd8 Plus heeft dezelfde positieve werking op je mondgezondheid als OxyFresh, maar hier zijn aanvullende antibacteriële bestanddelen aan toegevoegd zoals tea tree olie . Naast het feit dat Oxyd8 goed is voor tanden en het smaakvermogen, heeft het óók een extra verzorgende werking voor je tandvlees.

 

mondspoelmiddel goed voor tanden3. PerioTherapy
Ook PerioTherapy bevat géén alcohol of chloorhexidine en is niet zuur. Door de toevoeging van tea tree olie en zink heeft PerioTherapy wél dezelfde antibacteriële kracht als chloorhexidine, maar géén bijwerkingen. Daar waar je van chloorhexidine aanslag op je tanden kunt krijgen, krijg je van PerioTherapy juist gezonder uitziende tanden. Dit ph neutrale mondwater is door de toevoeging van actieve zuurstof, tea tree olie en zinklactaat ‘s werelds beste middel tegen gevoelig tandvlees, gevoelige tanden en een droge mond.

 

Waarom zure mondwaters slecht zijn voor het gebit.

Hoe komt het dat sommige mondwaters niet goed zijn voor je tanden? Het is niet zomaar dat tandartsen het gebruik van de meeste mondwaters afraden. Hieronder beschrijven we een reeks argumenten, waarom je sommige gorgelmiddelen beter kunt vermijden.

 

1. Te hoge zuurgraad:
Het grootste probleem is dat de meeste spoelmiddelen een te lage ph waarde hebben. Eén van de meest verkochte mondwaters ter wereld spant de kroon met maar liefst een ph waarde van 3,8. Hoe lager de ph waarde, des te zuurder de spoeling. In een mondholte met een ph waarde onder de 5,5 gaat tandglazuur over in een oplossing. Gebruik daarom een mondspoelmiddel met een ph waarde tussen de 6 en 7. Oxyd8, OxyFresh en Periotherapy hebben dé ideale neutrale ph waarde en omdat ze de speekselklieren stimuleren en de mondholte voorzien van zuurstof, creëren ze een milieu waarin tanden kunnen remineraliseren.

 

2. Alcohol
Naast een te hoge zuurgraad kunnen ook alcoholische spoelingen het gebit aantasten. Alcohol droogt de mond uit. Een droge mond is voor schadelijke bacteriën de meest ideale leefomgeving, waardoor ze alle ruimte krijgen het gebit en tandvlees aan te tasten.

 

3. Chloorhexidine
Chloorhexidine wordt ingezet door artsen om ontstekingen te voorkomen. Een nadeel is dat chloorhexidine reageert op voedseladditieven en gedurende dit proces zwarte aanslag op de tanden geeft. Nieuwe studies wijzen uit dat tea tree olie dezelfde antibacteriële kracht heeft als CHX, maar geen gevolgen heeft voor het tandglazuur. Tea tree olie vind je terug in Oxyd8 Plus.

 

4. Sodium Lauryl Sulfaat
Sodium lauryl sulfaat zorgt ervoor dat een tandpasta of mondwater schuimt. Wanneer een product schuimt heeft de consument sneller het gevoel dat het werkt. Helaas maakt sodium lauryl sulfaat microscopische wondjes in je mondslijmvliezen. Dit schurende en bijtende effect zorgt voor extra circulerend mondafval dat wordt gebruikt door schadelijke bacteriën om in leven te blijven.

 

5. Cetylpyridiniumchloride en triclosan.
Net als chloorhexidine, hebben triclosan en cetylpyridinechloride een verkleurende werking op tanden.

 

De beste ingrediënten

Hieronder vind je een overzicht van bestanddelen in mondwaters die goed zijn voor tanden en kiezen. Dit zijn de 3 MUST HAVES voor een goed spoelmiddel:

  • Actieve zuurstof (gestabiliseerde sodium chlorite) Wanneer sodium chlorite in de mondholte terecht komt komt zuurstof vrij, hetgeen onmisbaar is in een gezonde mond.
  • Zinklactaat (evt in combinatie met natriumbicarbonaat)
  • Tea tree olie

Deze drie ingrediënten zijn ‘s werelds beste en meest tandvriendelijke bestanddelen tegen mondbacteriën, .
Vrijwel al deze bovengenoemde bestanddelen vind je terug in Oxyd8, OxyFresh en Periotherapy.

 

Fluoride tandpasta

We zijn van mening dat een mondspoelmiddel geen fluoride hoeft te bevatten, omdat je vaak al poetst met een fluoride tandpasta. Teveel fluoride kan daarentegen fluorose veroorzaken. De fluoride tandgel van Oxyd8 biedt voldoende bescherming. Het bevat geen sodium lauryl sulfaat, geen saccharine en geen alcohol en is daarom één van de beste tandpasta’s ter wereld. Actieve zuurstof, tea tree olie, zink en aloë vera zorgen voor een gehydrateerde en zuurstofrijke mondholte waarin bacteriën geen schijn van kans hebben.

 

Weet wat je koopt

Let alvorens je een mondspoelmiddel koopt goed op de bijsluiter. Ga na uit welke bestanddelen het gorgelmiddel bestaat. De beste mondwaters moeten niet alleen bacteriën vernietigen, maar óók een droge mond tegengaan en de mondholte voorzien van zuurstof. In een vochtige mond kunnen schadelijke bacteriën zich namelijk niet ontwikkelen. Sommige stoffen in mondwaters zoals alcohol drogen de mond juist uit. Spoelmiddelen met alcohol, chloorhexidine, waterstofperoxide, triclosan en cetylpyridiniumchloride doden in één klap alle bacteriën in je mond. Ze verkleuren daarbij niet alleen je tanden, ze vernielen óók de volledige natuurlijke mondflora. Met name door alcohol heb je een grote kans op tandaanslag, schimmels, mondkanker, brandende slijmvliezen, een droge mond en een vieze smaak. Beter is het om middelen te gebruiken die je mond voorzien van zuurstof en de speekselklieren activeren.

Voor een top10 overzicht met ‘s werelds beste gorgelmiddelen kijk dan op deze pagina.