Mondwater Top10? – Beste mondspoeling | Goed of Slecht?

Beste mondwater Top10? Alles over mondspoelingen met of zonder alcohol, fluoride en chloorhexidine.

Beste mondwater met fluoride? | Top10

Mondwaters met fluoride goed of slecht?

mondwater met fluorideFluoride wordt al decennia lang toegepast in mondwaters en tandpasta. Het zou tandglazuur verstevigen en gaatjes voorkomen. Er zijn specialisten die beweren dat mensen die poetsen of spoelen met fluoride significant minder last hebben van cariës en tanderosie. Er zijn echter óók onderzoekers die te kennen geven dat de werking van fluoride nooit écht is bewezen en zelfs vervelende gezondheidsproblemen kan ontketenen.


 

Waarvoor dient fluoride?

Fluoride-tandpastaFluoride wordt niet alleen aangeraden aan mensen met een beugel of mensen die vaak cariës hebben, maar óók aan personen met gevoelige tanden. Gorgelen met fluoride zou naar zeggen alléén een toevoeging zijn op de dagelijkse mondhygiëne, wanneer mensen op een ander moment spoelen met fluoride dan het moment waarop ze tanden poetsen. Het gaat dan puur om een extra fluoridemoment tussen de poetsbeurten door. Direct spoelen met fluor, nadat je je tanden hebt gepoetst is onlogisch. Spoelen met een actieve zuurstofmondwater is dan beter.

 

Fluoride in opspraak

Net als spoelingen met alcohol, sodium lauryl sulfaat, chloorhexidine, triclosan en cetylperidiniumchloride is óók fluoride al geruime tijd in opspraak. Fluoridespoeling wordt door verschillende onderzoekers beschouwd als gif dat de volksgezondheid in gevaar kan brengen. Er zijn duizenden onderzoeken die aantonen dat fluoride slecht is voor vrijwel alle delen van het lichaam en zelfs kan leiden tot hersenaantasting en ME. Hier hebben we de 10 beste spoelmiddelen geselecteerd zonder vervelende ingrediënten.

 

Niet voor kinderen

Fluor is een afvalproduct van de chemische industrie en kan met name voor kinderen erg gevaarlijk zijn. Ongeveer 1 gram fluoride is zelfs dodelijk. Slik het dus niet in en houd het buiten bereik van kinderen. Vraag desgewenst naar calciumfluoride.

 

Teveel fluoride

Teveel fluoride kan uitmonden in fluorose, waarbij je witte vlekjes op je tanden krijgt. In veel landen wordt er op de verpakking een waarschuwing afgegeven wanneer een product fluoride bevat.

 

Tot slot

Er zijn steeds meer artsen die het inmiddels afraden om producten te gebruiken die fluoride bevatten. Zij vinden dat fluoridebehandelingen door een specialist uitgevoerd moet worden en niet in mondwaters of tandpasta moet zitten. Voor onze top10 overzicht van beste mondwaters (zonder bijwerkingen) klik hier.